A digitális tudás jövőjéért 2020. 10. 15.

Negyedik éve támogatja nagy összeggel a gyerekek digitális oktatását célul kitűző Alba Innovárt az egyik legnagyobb fehérvári ipari cég alapítványa

Jelképes átadón vette át Katus Istvántól, a Howmet-Köfém Székesfehérvári Könnyűfémmű Kft. vezérigazgatójától a Howmet Aerospace Alapítvány 40 ezer dolláros, azaz több mint 12 millió forintos támogatását hétfőn Laufer Tamás, a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke, mellyel az Alba Innovár Digitális Élményközpontot támogatja a szervezet. Mészáros Attila alpolgármester megköszönte a támogatást a negyedik éve adakozó alapítványnak:– Habár a név új, de a szereplők ugyanazok, akiknek nagyon sokat köszönhettünk az elmúlt években is – fogalmazott az alpolgármester, hozzátéve: – Ez a nap példaértékű, hiszen négy éve, amikor létrejött az Alba Innovár, az volt a kérdés, hogyan tudunk valamit visszaadni abból a gazdaságnak, amit beletesz támogatás formájában. A fiatalok érzékenyítése, a természettudományos tárgyak megszerettetése pályaválasztáskor vonzhatja őket műszaki területre, így aztán reményeink szerint később a város nagy ipari cégeinél helyezkednek majd el. Ez az a körforgás, amiben mindenki megtalálhatja a helyét.

Laufer Tamás pedig elmondta: 15 ezer fiatallal foglalkoztak az elmúlt négy évben, s az a 4-5 szakkör, melyet alapból tudnak biztosítani, a Howmet rendszeres támogatásának köszönhetően további 3-4 szakkört tesz lehetővé. – Az ide járó fiatalok pályaválasztását meghatározhatja az itt látott technológia és az itt kapott tudás.Katus István vezérigazgató, mielőtt átnyújtotta a támogatást, hangsúlyozta: – Az idei évben több mint 12 millió forintos összeget tudunk nyújtani, amelyet azért tartunk fontosnak, mert a 21. században életünk minden területét áthatja a digitalizáció. Azt szeretnénk, hogy az ide járó gyerekek úgy kerüljenek ki egyszer az iskolapadból, hogy ezeknek a készségeknek a birtokában vannak. Ne tanulni kelljen nekik akkor, amikor elhelyezkednek, hanem már tudják, mit hogyan kell tenni.