Alba Innovár rendezvény a Városházán 2019. 11. 26.

Konferencia az Alba Innovár elmúlt 3 évéről - és tervek a jövőre

Konferencián számolt be eddigi eredményeiről és jövőképéről a 3 éves Alba Innovár Digitális Élményközpont. A témák között szó volt a felnőttképzésről, a pedagógusok digitális közösségéről, az okostantermekről és bemutatkozott a Titkok Háza Tudományos Élményközpont is.


A legfontosabb cél, hogy a fiatalok sikeresek lehessenek a jövő munkaerőpiacán: ezért indították el az önkormányzat, a cégek és civil szervezetek együttműködésével három éve az Alba Innovár Digitális Élményközpontot. A világ digitális átalakulása új kihívások elé állítja a munkaerőpiac és az oktatás szereplőit, új módszerek elsajátítását követeli. Így a digitalizáció jövőbeni kihívásait, az erre való felkészülés lehetőségeit, irányvonalait már most fontos kijelölni, tanítani. A székesfehérvári Alba Innovár Digitális Élményközpont célja, hogy az érdeklődők testközelből, robotokkal, informatikai és okoseszközökkel ismerhessék meg a digitalizáció világát.A konferencia nyitó előadását Székesfehérvár polgármestere tartotta, aki hangsúlyozta, az Alba Innovár Digitális Élményközpont létrehozásának alapgondolata az volt, hogy olyan készségeket szerezzenek a fiatalok, amivel elboldogulnak a jövő munkaerőpiacán.

Cser-Palkovics András felidézte, hogy a legjobbkor érkezett az önkormányzathoz az IVSZ (Informatikai Vállalkozások Szövetségének) megkeresése Laufer Tamás elnökön keresztül, hogy van nekik egy digitális élményközpontról szóló javaslatuk kidolgozott szakmai tartalommal, ami elindulhatna "pilot" programként Székesfehérváron. Kiemelte, hogy az önkormányzat "kényelmes" helyzetbe került, hiszen a helyi gazdaság teljesítményének köszönhetően ki tudta fizetni ezt a programot, a teljes szakmai tartalmat kidolgozva kapta meg, a szakembereket kiképezték, az összes működtetéssel járó gondot felvállalták, eszközbeszerzéseket is kitalálták, megvalósították. Az önkormányzat dolga a finanszírozás, illetve a partnerekkel, intézményekkel, cégekkel együtt támogató környezetet biztosítson.

Laufer Tamás szerint az Alba Innovár fontos szerepe, hogy esélyegyenlőséget teremt a városban. Az Alba Innovár vezetője előadásában a munka fogalmának átalakulásáról is szólt, kiemelve, hogy ma már a "kemény fizikai munkát" a legtöbben hobbiként, a munkaidő után végzik sport, kertészkedés, vagy egyéb szabadidős tevékenyéség formájában és az átalakulás folyamatos: "A munka tartalma megváltozott és amikor azon aggódunk, hogy 20 vagy 30 év múlva lesz e munkahelyünk, jó arra gondolni, hogy akár pár évtizede is mást jelentett a munka. Ma már a fejlett világban az emberek 4%-a dolgozik a mezőgazdaságban. Már 10 év múlva is sok szakma megszűnik, de lesznek helyette újak és lehet, hogy elérünk egy olyan pozíciót, hogy nem kell megrettenni attól, hogy három, vagy négy munkanap lesz majd egy héten, vagy 4 órát kell dolgozni egy nap. Lehetséges az is, hogy bizonyos szolgáltatások alanyi jogon járnak, vagy akár mindenki kaphat alapjövedelmet és a munka kiváltság lesz."

Forrás: www.szekesfehervar.hu