Óriási volt az érdeklődés az Alba Innovár iránt a Digitális Oktatási Konferencián 2017. 10. 01.

Alba is bemutatkozott a DOKK-on

Az Alba Innovár jó gyakorlatát dr. Cser-Palkovics András polgármester mutatta be a Digitális Oktatási Konferencián, melyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen rendeztek meg. A szakmai fórumot azzal a céllal szervezték, hogy a résztvevőket tájékoztassák Magyarország Digitális Oktatási Stratégiájának kitűzéseiről, és lehetőséget kínáljanak a digitális oktatáshoz kapcsolódó pedagógiai-módszertani-technológiai eszközök és újdonságok megismerésére. 


Az előadások között Cser-Palkovics András polgármester mutatta be a Alba Innovár élményközpontot, amely a digitális készségek egyenlő elsajátítását tűzte ki célul. A bemutatásban segítségére volt Alba, központunk humanoid robotja, szimbolizálva a nyáron elindított, több partnerrel megvalósított együttműködést. Az önkormányzat köznevelésben átalakult szerepe indította el a digitális oktatást érintő felvállalást, egy érzékenyítő, valamint egy pályaorientációs programmal együtt. „A felismerések közül az egyik, hogy a fiataljainknak ezek a területek nem a jövőt jelentik, hanem a mindennapjaikat, az oktatásukat és majd a munkahelyüket is. A helyi gazdasági igény is megfogalmazta felénk ezt az elvárást: Székesfehérvár mint az egyik legnagyobb ipari erővel rendelkező város azt tapasztalja, hogy a vállalatok a munkaerőhiányra a digitalizációval összefüggő megoldásokat választanak, és a robottechnológia nem a jövő, hanem a jelen a város gazdaságában – ebből is fakadt az Alba Innovár létrehozása.” A működés elindításában az IVSZ szakmai programja adott megfelelő szakmai alapot.

A digitalizáció világában az egyik legfontosabb feladat a 21. századi készségek fejlesztése: ehhez pedig a digitális alkotások, tevékenységek, a gondolkodás és a megszerzett élmények járulnak hozzá. Ösztönző, érzékenyítő rendszerre van szükség – és mindezt játékos tanulás formájában évente 5000 helyi fiatalnak biztosítja a központ, nyári táborokban és tanrendbe illesztett foglalkozásokkal - mondta Cser-Palkovics András. A forrásokat az önkormányzat biztosította, a megvalósítás pedig a város, a tankerület, az iskolák, az egyetemek, a média és a lakosság együttműködésében jön létre. 

„Azt nem tudom, hogy ilyennek kell-e lennie az iskolának, de hogy ilyen is kell, hogy legyen a jövőben, abban biztos vagyok. (…) A kezdeményezésünk az, hogy az Alba Innovárhoz hasonló tematikájú, hasonló szakmai programokon alapuló digitális élményközpontok jöjjenek létre minden megyei jogú városban."

Érdemes azt megfontolni, hogy a Modern Városok Program keretében Magyarország Kormánya és a megyei jogú városok önkormányzatai között létrejött együttműködési megállapodások kerüljenek ily módon kiegészítésre. - mondta Székesfehérvár polgármestere.

Szekesfehervar.hu